2135

Υποθυρεοειδισμός και Διατροφή: Τι πρέπει να προσέξω;

Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένας από τους πιο σημαντικούς αδένες του ενδοκρινικού συστήματος καθώς παράγει ορμόνες που ρυθμίζουν το μεταβολισμό και την ανάπτυξη των κυττάρων και των ιστών του οργανισμού.

Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένας από τους πιο σημαντικούς αδένες του ενδοκρινικού  συστήματος καθώς παράγει ορμόνες που ρυθμίζουν το μεταβολισμό και την ανάπτυξη των κυττάρων και των ιστών του οργανισμού.  Οι τρεις ορμόνες που παράγει ο θυροειδής αδένας είανι η θυροξίνη (Τ4), η τριωδοθυρονίνη (Τ3), και η καλσιτονίνη (CT). Οι πιο βασικές είναι η Τ4 και η  Τ3 όπου για να τις συνθέσει ο θυρεοειδής χρειάζεται ιώδιο το οποίο ο οργανισμός το προσλαμβάνει μέσω των τροφών. Αντίθετα, η τρίτη ορμόνη του θυρεοειδούς, η καλσιτονίνη, δεν χρειάζεται ιώδιο και συμβάλει στη ρύθμιση και το μεταβολισμού του ασβεστίου στον οργανισμό. Υποθυρεοειδισμός είναι η κατάσταση κατά την οποία ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει την επαρκή ποσότητα των συγκεκριμένων ορμονών.

Οι τροφές και τα θρεπτικά συστατικά που συμβάλουν στη καλή λειτουργία του θυροειδή αδένα είναι:

  • Ιώδιο: Συστατικό απαραίτητο για την καλή λειτουργία του θυρεοειδούς, καθώς η έλλειψη του οδηγεί σε μειωμένη παραγωγή ορμονών. Τρόφιμα πλούσια σε ιώδιο είναι τα θαλασσινά και τα φύκια, καθώς και το ελληνικό ιωδιούχο αλάτι.
  • Σελήνιο: Συστατικό απαραίτητο στοιχείο για την παραγωγή των ορμονών του θυρεοειδούς, καθώς και για τη μετατροπή της θυροξίνης (Τ4) σε τριιωδοθυρονίνη (Τ3). Τρόφιμα πλούσια σε σελήνιο είναι οι ξηροί καρποί, δημητριακά, μοσχάρι, αβγά, ψάρια, τόνος, καβούρια, αστακός.
  • Ψευδάργυρος: Η νόσος τού θυρεοειδούς συχνά οδηγεί σε ανεπάρκεια ψευδαργύρου. Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο είναι τα θαλασσινά, τα ψάρια, το συκώτι, το κρέας, τα αβγά, τα μανιτάρια και τα σύκα.
  • Τυροσίνη: Η τυροσίνη είναι ένα αμινοξύ το οποίο έχει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή των θυρεοειδών ορμονών. Τροφές πλούσιες σε τυροσίνη είναι τα ψάρια, το κοτόπουλο, τα προϊόντα ολικής αλέσεως, τα γαλακτοκομικά, οι μπανάνες, τα φασόλια και οι ξηροί καρποί.

 

Τροφές που μπορεί να επηρεάζουν αρνητικά τα άτομα με υποθυρεοειδισμό είναι η γλουτένη, τα σταυρανθή λαχανικά (πχ. μπρόκολο), η σόγια και τα προϊόντα της καθώς και το γάλα (όταν καταναλώνονται κοντά στην λήψη της φαρμακευτικής αγωγής μπορούν να μειώσουν τη δράση της), τα λιπαρά και επεξεργασμένα τρόφιμα καθώς και ο καφές, ως αποτέλεσμα η κατανάλωση τους συστήνεται να γίνεται με προσοχή.

Share this post